Diva.bg - Sterling silver and fine jewellery

Kолекции сребърни бижута

  колекция Кръстове Ставрос

още информация »

Кръстовете от колекция Ставрос представляват копия на автентични двулицеви бронзови кръстове с обков от масивно сребро. За да се запази оригиналния вид, кръстовете в нашите бижута също са изработени от бронз, а за имат масивен и изящен вид бронзовите копия имат сребърен обков. Декорирани са с ръчно ковани скъпоценни и полускъпоценни къмъни.

Кръстове Ставрос

Кръстовете от колекция Ставрос представляват бронзови копия на автентични кръстове с обков от масивно сребро. Оригиналите, от които са направени копията, също са изработени от бронз и са били открити при разкопки в България.

Сребърни бижута от колекция Кръстове Ставрос »

  колекция Евридика

още информация »

Евридика (от гръцки Ευρυδικη) е била прекрасна горска нимфа, съпруга на тракийския певец Орфей. Според  древногръцката митология той бил най-добрият музикант и поет, чиито песни омагьосвали дивите зверове и карали дори скалите и дърветата да оживеят.

В деня на сватбата им любимата му била ухапана от змия и умряла. Орфей отишъл в подземния свят, за да си я върне. Легендите разказват, че мястото, където той отишъл, е Дяволското Гърло (30 км от с.Гела в Родопите). Неговите тъжни песни били толкова хубави, че Хадес - владетелят на подземното царство, най-накрая се съгласил Евридика да се завърне в живия свят. Единственото условие било, че тя ще върви след него и той няма да се обръща, за да я види, докато не излязат на горния свят. Пътят бил стръмен и каменист. Орфей не се сдържал и малко преди да стигнат погледнал назад. В този миг Евридика започнала да потъва обратно в света на мъртвите. Орфей се върнал до двореца, захванал отново да моли Хадес за втори шанс, но той бил непреклонен. Орфей заплакал неутешимо. Плакал цели седем дни, но любимата му Евридика не се завърнала никога повече.

Евридика

Евридика (от гръцки Ευρυδικη) е била прекрасна горска нимфа, съпруга на тракийския певец Орфей. Според древногръцката митология той бил най-добрият музикант и поет, чиито песни омагьосвали дивите зверове и карали дори скалите и дърветата да оживеят.

Сребърни бижута от колекция Евридика »

  колекция Православни

още информация »

Православие или ортодоксия (от гръцки: ορθοδοχία ) е едно от трите най-разпространени вероизповедания на християнството, наред с католицизма и протестантството.

Православното учение почива върху основата на Свещеното писание, Свещеното предание и решенията на Вселенските събори.

Православието изповядва Един Бог, Троичен по лица (ипостаси – Отец, Син и Свети Дух), които са единосъщни помежду си. Второто лице на Св. Троица – Бог Син, или Словото, се е въплътило и е станало човек в лицето на Иисус Христос. Според учението на Православната църква, историческият Иисус Христос е едновременно и Бог и Човек, като има две природи и две воли – Божествена и човешка. Божията благодат се дава на човеците от Светия Дух посредством тайнствата, които за днешната православна църква са седем.

Отдава се особена почит на светците, особено към Богородица, която по святост превъзхожда дори най-висшите ангелски чинове. С почитането на светците е свързано иконопочитанието.

Първоначално терминът православие възниква като обозначение на „правилното“ учение на Църквата, утвърдено на съответните Вселенски или поместни събори. Едва след Великата схизма (разкола между Западната и Източната църква - 1054 година) започва да се употребява като самоназвание на гравитиращите около Константинопол християнски общности. Така възникват понятията Католицизъм и Православие, а от тях, с цел допълнително уточняване - произлизат „Римокатолицизъм“ и „Източно православие“.

Православни

Православие е едно от трите най-разпространени вероизповедания на християнството, наред с католицизма и протестантството. Православното учение почива върху основата на Свещеното писание, Свещеното предание и решенията на Вселенските събори.

Сребърни бижута от колекция Православни »

  колекция Джайпур без камъни

още информация »

Град Джайпур, столицата на щата Раджастан, Индия е основан е през 1728 г. от махараджа Савай Джай Сингх II. Известен е като "Розовият град" заради розовата мазилка на сградите, имитираща розов пясъчник. Джайпур е и един от най-добре планираните градове в Индия - разделен е на шест квартала. Смята се, че той е първият град в Индия с градоустройствен план. Проектиран е съгласно философията на Васту Шастра (ведическите принципи на архитектура и строителство за постигане на комфорт и просперитет на гражданите). Всички улици и  Базарът следват посока от изток на запад и от север на юг. Макар че днес градът се е разраснал извън крепостните стени, първоначално той е бил проектиран само в рамките на пространството, което ограждат те. Входните порти се затварят след залез слънце, а се отварят с изгрева. Изграждането на розовия град било своего рода ритуална работа. Той е оформен във вид на осемгнездна мандала, известна като "Питхапада ". 

Джайпур без камъни

Град Джайпур, столицата на щата Раджастан, Индия е основан е през 1728 г. от махараджа Савай Джай Сингх II. Известен е като "Розовият град" заради розовата мазилка на сградите, имитираща розов пясъчник. Джайпур е и един от най-добре планираните градове в Индия.

Сребърни бижута от колекция Джайпур без камъни »

  колекция Перли

още информация »

Перлите са един безспорен и все още недетрониран символ на женствеността. Те са синоним на изисканост, изящен лукс, уникалност.

В перлите се отразява мистериозната красота на океана и морето. Те греят във всички цветове - от сребристосиво, през бяло, златно, нежнорозово до наситения, завладяващ черен цвят. Вечна, изтънчена, романтична, перлата излъчва неуловим блясъки споделена страст.

Митовете разказват, че Клеопатра е носила перлени обеци, а в древния Рим са смятали, че боговете са низали перлени гердани от росата в райските градини.

Перли

Перлите са един безспорен и все още недетрониран символ на женствеността. Те са синоним на изисканост, изящен лукс, уникалност.

Сребърни бижута от колекция Перли »

  колекция Сърце

още информация »

Сърцето отдавна се познава като символ на духовното, емоционалното, моралното у човека, а също и в миналото като интелектуалната сърцевина на човешкото същество.

Тъй като сърцето е широко се смята, че е като седалище на човешкото съзнание.  Думата "сърце" се използва и в поезията, изразява чувства като се позовава на душата. Изображенията на сърца са изключително разпространени символи изразяващи любов.

Сърце

Сърцето отдавна се познава като символ на духовното, емоционалното,моралното у човека, а също и в миналото като интелектуалната сърцевина на човешкото същество.

Сребърни бижута от колекция Сърце »

  колекция Египет

още информация »

Eгипетската култура датира от преди пет хиляди години. Древен Египет е сред най-ранните цивилизации и за това време Египет е създала и утвърдила удивително сложна и стабилна култура, която повлиява на Европа, Близкия Изток и Африка. След ерата на фараоните, Египет попада под влиянието на древногръцката култура, християнството и исляма. Днес, много аспекти от египетската древна култура съществуват във взаимодействие с по-нови елементи, включително и влиянието на модерната западна култура, която сама по себе си се корени в древната египетска култура.

Египет се намира североизточната част на Африка. Египетската столица Кайро е най-големият град в Африка и от векове е известен като научен, културен и търговски център. Египет е държавата с най-много нобелови лауреати в Африка и Арабския свят.

 

 

 

Египет

Египетската култура датира от преди пет хиляди години. Древен Египет е сред най-ранните цивилизации и за това време Египет е създала и утвърдила удивително сложна и стабилна култура, която повлиява на Европа, Близкия Изток и Африка.

Сребърни бижута от колекция Египет »

  колекция Гърция

още информация »

Исторически името \'Гърция\' на гръцки винаги е било Ελλάς (Ела̀с) или Ελλάδα (Елада). Разликата в изговора и изписването се дължи на дългата история на езика. Гръцката култура е резултат на многовековното смесване на различни културни тенденции и фактори. Огромно влияние при нейното формиране са оказали различни културни влияния от Изтока и Запада, Севера и Юга. Основен фактор в изграждането винаги е бил гръцкият народ - отворен към влияния и експериментиране.

В своя апогей гръцката цивилизация се разпростира от Гърция до Египет и до планините Хиндукуш в Пакистан. Оттогава гръцки малцинства живеят в предишните гръцки територии (тоест Турция, Италия, Либия и т.н.), а гръцки имигранти населяват разнообразни места из цялото земно кълбо. 

Гърция

Гръцката култура е резултат на многовековното смесване на различни културни тенденции и фактори. Огромно влияние при нейното формиране са оказали различни културни влияния от Изтока и Запада, Севера и Юга.

Сребърни бижута от колекция Гърция »

  колекция Джайпур

още информация »

Град Джайпур, столицата на щата Раджастан, Индия е основан е през 1728 г. от махараджа Савай Джай Сингх II. Известен е като "Розовият град" заради розовата мазилка на сградите, имитираща розов пясъчник. Джайпур е и един от най-добре планираните градове в Индия - разделен е на шест квартала. Смята се, че той е първият град в Индия с градоустройствен план. Проектиран е съгласно философията на Васту Шастра (ведическите принципи на архитектура и строителство за постигане на комфорт и просперитет на гражданите). Всички улици и  Базарът следват посока от изток на запад и от север на юг. Макар че днес градът се е разраснал извън крепостните стени, първоначално той е бил проектиран само в рамките на пространството, което ограждат те. Входните порти се затварят след залез слънце, а се отварят с изгрева. Изграждането на розовия град било своего рода ритуална работа. Той е оформен във вид на осемгнездна мандала, известна като "Питхапада ". 

Джайпур

Град Джайпур, столицата на щата Раджастан, Индия е основан е през 1728 г. от махараджа Савай Джай Сингх II. Известен е като "Розовият град" заради розовата мазилка на сградите, имитираща розов пясъчник. Джайпур е и един от най-добре планираните градове в Индия.

Сребърни бижута от колекция Джайпур »

  колекция Лалели

още информация »

Всеки си мисли, че лалетата произхождат от Холандия. Всъщност, лалета са местни за Централна Азия и Турция . През 16 век те са били донесени в Холандия от Турция. Много култивирани сортове са били широко разпространени в Азия много преди да се разпространят в европейските градини.

На български названието „лале“ произлиза от турски и персийски, а латинската „tulipa“ води своя произход от турската дума за „тюрбан“.

Ислямските майстори на изкуство са рисували често фрагменти от лалето и розата. С лалето художниците са изразявали своята любов към Всевишния Аллах (в ислямската култура лалето е символ на Аллах), а чрез розата - своята привързаност и обич към Пророка Мухаммед (розата се смята за символ на Пророка).

В турската история лалета изиграват интересна роля. Периодът в тяхната история между 1718-1730 се нарича "Ера на Лалето ", при царуването на султан Ахмед III. Този период е изразен като една ера на мир и наслада. Лалето става неизменна част от начина на живот чрез изкуството, фолклора, става част от ежедневието на народа. Присъствали са в бродериите и текстила, в ръчно изработените дрехи, килими, фаянс, миниатюри др. В ерата на лалетата е сложен край на бунта на Patrona Halil през 1730, който завършва с детронация на султана .

Лалели

Всеки си мисли, че лалетата произхождат от Холандия. Всъщност, лалета са местни за Централна Азия и Турция . През 16 век те са били донесени в Холандия от Турция.

Сребърни бижута от колекция Лалели »

  колекция Япония-фасет

още информация »

Япония е островна държава в Източна Азия, разположена в Тихия океан, на изток от Китай, Корея и Русия. Столица е град Токио. Япония е най-развитата държава в Азия. Историята на Япония се характеризира с влияние от външния свят, последвано от дълги периоди на изолация. В резултат се развива култура, значително различна от тази на останалите азиатски страни. В Япония също така взаимоотношенията между хората сериозно се влияят от „задължение“ и „дълг“ по начин, който вече не работи в по-индивидуалистичния Запад. И най-накрая, общите схващания за морал и прилично държане са сравнително неразвити в Япония, където по-скоро конкретните задължения към семейството, училището и приятелите определят поведението.

„Земята на изгряващото слънце” щедро е дарена от природата с високи планини, „живи” вулкани, вековни гори, реки, езера, горещи минерални извори и морета, които смайват със своята красота и съвършенство. Уникалната красота на островите е породила чувството на възторг и преклонение към природата у всички японци, а усета им към красивото е тяхна вродена национална черта.

Японският език винаги е имал съществена роля в японската култура. Например думата „Nemawashi“ означава съгласие, постигнато чрез внимателна и старателна подготовка. Това е израз на хармонията, която е желана и почитана в японската култура.

Япония-фасет

„Земята на изгряващото слънце” щедро е дарена от природата с високи планини, „живи” вулкани, вековни гори, реки, езера, горещи минерални извори и морета, които смайват със своята красота и съвършенство. Уникалната красота на островите е породила чувството на възторг и преклонение към природата у всички японци, а усета им към красивото е тяхна вродена национална черта.

Сребърни бижута от колекция Япония-фасет »

  колекция Япония-фасет

още информация »

Япония е островна държава в Източна Азия, разположена в Тихия океан, на изток от Китай, Корея и Русия. Столица е град Токио. Япония е най-развитата държава в Азия. Историята на Япония се характеризира с влияние от външния свят, последвано от дълги периоди на изолация. В резултат се развива култура, значително различна от тази на останалите азиатски страни. В Япония също така взаимоотношенията между хората сериозно се влияят от „задължение“ и „дълг“ по начин, който вече не работи в по-индивидуалистичния Запад. И най-накрая, общите схващания за морал и прилично държане са сравнително неразвити в Япония, където по-скоро конкретните задължения към семейството, училището и приятелите определят поведението.

„Земята на изгряващото слънце” щедро е дарена от природата с високи планини, „живи” вулкани, вековни гори, реки, езера, горещи минерални извори и морета, които смайват със своята красота и съвършенство. Уникалната красота на островите е породила чувството на възторг и преклонение към природата у всички японци, а усета им към красивото е тяхна вродена национална черта.

Японският език винаги е имал съществена роля в японската култура. Например думата „Nemawashi“ означава съгласие, постигнато чрез внимателна и старателна подготовка. Това е израз на хармонията, която е желана и почитана в японската култура.

Япония-кабошон

„Земята на изгряващото слънце” щедро е дарена от природата с високи планини, „живи” вулкани, вековни гори, реки, езера, горещи минерални извори и морета, които смайват със своята красота и съвършенство. Уникалната красота на островите е породила чувството на възторг и преклонение към природата у всички японци, а усета им към красивото е тяхна вродена национална черта.

Сребърни бижута от колекция Япония-кабошон »

  колекция Византия-фасет

още информация »

Византийската империя за разлика от други съществували през късната античност и средновековието държави няма точно определена година на създаване. Византия е продължение на Римската империя, а в ранния си период - самата Римска империя или част от нея.

През първите си векове, империята успява да поддържа военно, икономическо и културно превъзходство сред околните варварски племена, като единственият ѝ сериозен противник е Персия.

От средата на VII век започва формирането на съвременните културни и етнически граници в западната част на Евразия. Византия стои в центъра на тази огромна област в географски, исторически и културен аспект. Тя оказва силно влияние върху двете големи култури, възникнали през ранното Средновековие — католицизма и исляма, но най-значимо е прякото ѝ участие при обособяването на третата голяма култура — православието.

Началото на Византийската империя се поставя след разделянето на единната Римска империя през 395 год. между синовете на Теодосий I. Трите основи, на които се крепи византийското общество, са римската държавна уредба, елинската култура и християнската религия. Следата, оставена от Рим във Византия, постепенно се заличава, за да може на нейно място да се утвърдят древногръцката култура и теократизацията на политическия живот. Формата на държавно управление е монархия, благословена от Бога. Властта на василевса се възприема като подобие на небесната. 

Византия-фасет

Византийската империя за разлика от други съществували през късната античност и средновековието държави няма точно определена година на създаване. Византия е продължение на Римската империя, а в ранния си период - самата Римска империя или част от нея.

Сребърни бижута от колекция Византия-фасет »

  колекция Византия-кабошон

още информация »

 

Византийската империя за разлика от други съществували през късната античност и средновековието държави няма точно определена година на създаване. Византия е продължение на Римската империя, а в ранния си период - самата Римска империя или част от нея.

През първите си векове, империята успява да поддържа военно, икономическо и културно превъзходство сред околните варварски племена, като единственият ѝ сериозен противник е Персия.

От средата на VII век започва формирането на съвременните културни и етнически граници в западната част на Евразия. Византия стои в центъра на тази огромна област в географски, исторически и културен аспект. Тя оказва силно влияние върху двете големи култури, възникнали през ранното Средновековие — католицизма и исляма, но най-значимо е прякото ѝ участие при обособяването на третата голяма култура — православието.

Началото на Византийската империя се поставя след разделянето на единната Римска империя през 395 год. между синовете на Теодосий I. Трите основи, на които се крепи византийското общество, са римската държавна уредба, елинската култура и християнската религия. Следата, оставена от Рим във Византия, постепенно се заличава, за да може на нейно място да се утвърдят древногръцката култура и теократизацията на политическия живот. Формата на държавно управление е монархия, благословена от Бога. Властта на василевса се възприема като подобие на небесната. 

 

 

Византия-кабошон

Византийската империя за разлика от други съществували през късната античност и средновековието държави няма точно определена година на създаване. Византия е продължение на Римската империя, а в ранния си период - самата Римска империя или част от нея.

Сребърни бижута от колекция Византия-кабошон »

  колекция Персия-фасет

още информация »

Персийската империя е грандиозно политическо формирование, една от най-големите държави познати на световната история.

Персия се е намирала главно между източната част на Балканския полуостров (Тракия) на запад, североизточна Африка (Египет) на юг, Каспийско море на север и Индия на изток.

Първоначално персите са били разпокъсани и зависими в политически план от по-силните си съседи като Мидийското царство. Първоначалните сведения за съществуването на Персийската империя са от началото на 5 век пр.н.е. Започва персийската експанзия. Превзети са Вавилон, Сирия и Палестина, Лидийското царство заедно с малоазийските гръцки градове. С победите на персийското оръжие и последвалото унищожаване на Нововавилонското царство приключва и Вавилонският плен на евреите, които получават възможността да се завърнат по родните си места. Вследствие на завоевателната политика на Кир, цяла предна Азия е в ръцете на персийската управляваща династия.

Последните няколко години от управлението на Ахеменидите са белязани от упадък и разруха. Най-великата империя на своето време се срива само за осем години, под атаките на младия македонски цар Александър Велики.

Гръцката колонизация продължава до 250 пр.н.е. Старогръцкият език, философия и изкуство навлизат заедно с колонизацията. Започнала още по времето на Ахемедините, търговията с Китай по пътя на коприната, при Селевкидската династия се разраства. Заедно с търговията от Индия нахлува будизма, докато зороастризма пътува на запад и повлиява на юдаизма. В Персия и Афганистан са открити невероятни статуи на Буда в класически гръцки стил. Селевнидкото царство навлиза в своя упадъчен период и скоро е превзето от Партското царство и Римската империя.

Персия-фасет

Персийската империя е грандиозно политическо формирование, една от най-големите държави познати на световната история. Персия се е намирала главно между източната част на Балканския полуостров (Тракия) на запад, североизточна Африка (Египет) на юг, Каспийско море на север и Индия на изток.

Сребърни бижута от колекция Персия-фасет »

  колекция Персия-кабошон

още информация »

Персийската империя е грандиозно политическо формирование, една от най-големите държави познати на световната история.

Персия се е намирала главно между източната част на Балканския полуостров (Тракия) на запад, североизточна Африка (Египет) на юг, Каспийско море на север и Индия на изток.

Първоначално персите са били разпокъсани и зависими в политически план от по-силните си съседи като Мидийското царство. Първоначалните сведения за съществуването на Персийската империя са от началото на 5 век пр.н.е. Започва персийската експанзия. Превзети са Вавилон, Сирия и Палестина, Лидийското царство заедно с малоазийските гръцки градове. С победите на персийското оръжие и последвалото унищожаване на Нововавилонското царство приключва и Вавилонският плен на евреите, които получават възможността да се завърнат по родните си места. Вследствие на завоевателната политика на Кир, цяла предна Азия е в ръцете на персийската управляваща династия.

Последните няколко години от управлението на Ахеменидите са белязани от упадък и разруха. Най-великата империя на своето време се срива само за осем години, под атаките на младия македонски цар Александър Велики.

Гръцката колонизация продължава до 250 пр.н.е. Старогръцкият език, философия и изкуство навлизат заедно с колонизацията. Започнала още по времето на Ахемедините, търговията с Китай по пътя на коприната, при Селевкидската династия се разраства. Заедно с търговията от Индия нахлува будизма, докато зороастризма пътува на запад и повлиява на юдаизма. В Персия и Афганистан са открити невероятни статуи на Буда в класически гръцки стил. Селевнидкото царство навлиза в своя упадъчен период и скоро е превзето от Партското царство и Римската империя.

Персия-кабошон

Персийската империя е грандиозно политическо формирование, една от най-големите държави познати на световната история. Персия се е намирала главно между източната част на Балканския полуостров (Тракия) на запад, североизточна Африка (Египет) на юг, Каспийско море на север и Индия на изток.

Сребърни бижута от колекция Персия-кабошон »

  колекция Калия-фасет

още информация »

Цветовете на калата варират от розово, бледо кремаво, телесен цвят до пурпурно, жълто и оранжево. Белите кали са много популярни заради тяхната изваяна елегантна форма. Това е много благодатно за отглеждане градинско цвете. Кала Zantedeschia е кръстена на професор Zantedeschi, италиански физик и ботаник, а името аethiopica не е свързано директно с африканската държава. В стария свят с името Етиопия са се обозначавали южен Египет и Либия. Въпреки че калата на латински се нарича лилия, тя не е от този род. По–скоро се свързва с лилията като символ на чистота и изящество.

Калия-фасет

Калата е много благодатно за отглеждане градинско цвете. Кала Zantedeschia е кръстена на професор Zantedeschi, италиански физик и ботаник.

Сребърни бижута от колекция Калия-фасет »

  колекция Калия-кабошон

още информация »

Цветовете на калата варират от розово, бледо кремаво, телесен цвят до пурпурно, жълто и оранжево. Белите кали са много популярни заради тяхната изваяна елегантна форма. Това е много благодатно за отглеждане градинско цвете. Кала Zantedeschia е кръстена на професор Zantedeschi, италиански физик и ботаник, а името аethiopica не е свързано директно с африканската държава. В стария свят с името Етиопия са се обозначавали южен Египет и Либия. Въпреки че калата на латински се нарича лилия, тя не е от този род. По–скоро се свързва с лилията като символ на чистота и изящество.

Калия-кабошон

Калата е много благодатно за отглеждане градинско цвете. Кала Zantedeschia е кръстена на професор Zantedeschi, италиански физик и ботаник.

Сребърни бижута от колекция Калия-кабошон »

  колекция Чипровци-фасет

още информация »

Чипровци се намира в Област Монтана и е в близост до град Берковица.
Чипровци е много старо селище, възникнало още в тракийско време. От тогава датира и рудодобивът по тези земи. Залежите били от мед, олово, злато, сребро и желязо. През римската епоха районът около селището бил от най-значимите златодобивни райони на Балканите. От римското наименование на медта - купрум, идва и името на селището, което първоначално било Кипровец, после Чипровец и накрая днешното Чипровци (преименувано в 1956 г.). След VI век тук дошли славяните и заимствали производствения опит в рударството от местното население.


От занаятите най-голямо развитие получило златарството.   Високохудожествената продукция очертала града като най-големия златарски център на Балканския полуостров през XVI и XVII век наред с Цариград, Солун и Белград. Търговията със знаменитите чипровски чаши е процъфтявала не само на Балканите и Османската империя, но достигала и Централна Европа. В тази значително замогнала се и културна среда се строели църкви, манастири, училища, богати и красиви къщи. През XIX век голямо развитие получава килимарството.

Чипровци-фасет

Чипровци е много старо селище, възникнало още в тракийско време. От тогава датира и рудодобивът по тези земи. През римската епоха районът около селището бил от най-значимите златодобивни райони на Балканите.

Сребърни бижута от колекция Чипровци-фасет »

  колекция Чипровци-кабошон

още информация »

Чипровци се намира в Област Монтана и е в близост до град Берковица.
Чипровци е много старо селище, възникнало още в тракийско време. От тогава датира и рудодобивът по тези земи. Залежите били от мед, олово, злато, сребро и желязо. През римската епоха районът около селището бил от най-значимите златодобивни райони на Балканите. От римското наименование на медта - купрум, идва и името на селището, което първоначално било Кипровец, после Чипровец и накрая днешното Чипровци (преименувано в 1956 г.). След VI век тук дошли славяните и заимствали производствения опит в рударството от местното население.

От занаятите най-голямо развитие получило златарството. Високохудожествената продукция очертала града като най-големия златарски център на Балканския полуостров през XVI и XVII век наред с Цариград, Солун и Белград. Търговията със знаменитите чипровски чаши е процъфтявала не само на Балканите и Османската империя, но достигала и Централна Европа. В тази значително замогнала се и културна среда се строели църкви, манастири, училища, богати и красиви къщи. През XIX век голямо развитие получава килимарството.

Чипровци-кабошон

Чипровци е много старо селище, възникнало още в тракийско време. От тогава датира и рудодобивът по тези земи. През римската епоха районът около селището бил от най-значимите златодобивни райони на Балканите.

Сребърни бижута от колекция Чипровци-кабошон »

  колекция Уникати - Зъб от акула

още информация »

Бижута - Уникати изработени от автентични зъби от акула, обковани със сребро и скъпоценни  и полускъпоценни камъни. Всеки зъб е уникален и обкова е създаден ръчно, специално за него.
Медальоните от зъби на акула се комбинират изключително добре със специално направените за тях синджири. Предлагат се и отделно.

Уникати - Зъб от акула

Бижута-Уникати от автентични зъби от акула със сребърен обков и скъпоценни камъни.

Сребърни бижута от колекция Уникати - Зъб от акула »

  колекция Уникати VR

още информация »

Дизайнерска колекция уникати. Изработени са основно от сребро, а някой бижута и от злато и мед. Използвани са специално доставени, оригинални и интересни, естествени камъни.

  колекция Аполония

още информация »

Аполония (гръцки: ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ) е древното гръцко име на съвременния град Созопол. Тъй като в древността са съществували много градове с това име, те са имали и пояснителен епитет. Аполония на западното черноморско крайбрежие се е наричала "Аполония Понтика" (гръцки: Απολλωνία η Ποντική).

Градът е древногръцка колония, основана от преселници от древногръцкия град Милет на малоазийското гръцко крайбрежие. Легенда разказва, че финикийски моряци препоръчали мястото като най-защитеното пристанище по бреговете на западното Черноморие.

Името произлиза от бог Аполон (покровител на изселниците), на когото е посветен храм в града, известен с колосалната 13-метрова статуя на бога, дело на скулптура Каламис. Статуята е отнесена на Капитолия в Рим през 72 г. пр.н.е., когато Римската империя присъединява Западното Черноморие към територията си.

Храмовете на града са се намирали на полуострова, който дълго време беше военноморска база, поради което античните паметници са безвъзвратно унищожени. Десетилетия наред се провеждат разкопки на античния некропол в Созопол, които всяка година откриват множество антични вази, предмети от скъпоценни метали и други важни находки за античната археология. В Созопол се провеждат и подводни разкопки.

Аполония

Аполония (гръцки: ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ) е древното гръцко име на съвременния град Созопол. Градът е древногръцка колония, основана от преселници от древногръцкия град Милет на малоазийското гръцко крайбрежие.

Сребърни бижута от колекция Аполония »

  колекция Snack Chain

още информация »

Всеки потребител на нашия електронен магазин ще намери в колекция Snack Chain подходящия синджир за своето бижу. 

Синджирите за изработени от сребро с формата на змийска плетка. 

Snack Chain

Индийски сребърни синджири

Сребърни бижута от колекция Snack Chain »

 

 • Текст към банера
 • Текст към банера
 • Текст към банера